Followers

Monday, 12 August 2019

Penandaan BM Penulisan Calon 7

Karangan Keperihalan

Tajuk:
Kamu telah menduduki  Peperiksaan Percubaan UPSR di sekolah kamu. Ceritakan suasana pada hari pertama kamu menduduki peperiksaan tersebut.

Nama:Wan Nur Hani
Nama calon:Nur Batrisyia

Pada minggu lepas, saya telah menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR. Pada mulanya, saya berasa sangat gementar tetapi apabila saya telah mengulang kaji pelajaran, saya berasa yakin.
      Selepas itu, pengawas peperiksaan meminta kami meyimpan buku ke dlm beg. Seterusnya, pengawas peperiksaan mengedarkan kertas soalan kepada kami. Soalan itu agak mencabar.
      Selepas tamat peperiksaan untuk kertas satu, pengawas peperiksaan mengutip semula kertas kami dan dilepaskan ke kantin. Selepas selesai makan,kami memasuki semula dewan peperiksaan itu untuk menjawab kertas dua.
       Selepas tamat, saya dan rakan- rakan pun mengemas beg untuk pulang ke rumah. Saya berharap agar saya mendapat keputusan yang cemerlang.

==================================================================

Pada minggu lepas, saya telah menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR. Pada mulanya, saya berasa sangat gementar tetapi apabila saya telah mengulang kaji pelajaran pada malam sebelumnya, saya berasa yakin. (Baik)
      Peperiksaan bermula seawal jam 8:00 pagiSelepas ituPengawas peperiksaan meminta kami meyimpan buku ke dlm dalam beg. Seterusnya, pengawas peperiksaan mengedarkan kertas soalan kepada kami. Soalan itu agak mencabar.
      Selepas tamat peperiksaan untuk kertas satu pemahaman, pengawas peperiksaan mengutip semula kertas kami. dan Kami dilepaskan dibenarkan ke kantin. Selepas selesai makan, kami memasuki semula dewan peperiksaan itu untuk menjawab kertas dua  penulisan.
       Selepas tamat menjawab peperiksaan, saya dan rakan- rakan pun mengemas beg untuk pulang ke rumah. Saya berharap agar saya mendapat keputusan yang cemerlang.

Murid perlu lebih kreatif ketika merangka cerita. Isi perlu dikembangkan lagi.

Markah
Isi 7/12
Kosa kata 1/3
Struktur ayat 1/3
Penggunaan imbuhan 2/3
Tanda baca 2/2
Ejaan1/2 
14/25

No comments:

Post a Comment

Panduan asas cara membina ayat bahagian A

Teks: Mazlina binti Omar Sesi pengajaran dan pembelajaran diteruskan.  Sekarang Ina akan menerangkan tentang Bahagian A Bina Ayat.  J uml...

Tajuk Jurnal