Followers

Monday, 12 August 2019

Penandaan BM Penulisan Calon 8

Karangan Keperihalan

Tajuk:
Kamu telah menduduki  Peperiksaan Percubaan UPSR di sekolah kamu. Ceritakan suasana pada hari pertama kamu menduduki peperiksaan tersebut.

Nama ibu : Nor Aini
Nama calon : Aryana Qaisara

Pada minggu yang lalu, saya telah menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR. Saya berasa gementar kerana pertama kali menduduki peperiksaan yang sangat besar.
        Cikgu mengarah kami untuk masuk ke dalam dewan mengikut angka giliran. Apabila hendak masuk ke dalam dewan saya berasa lebih berdebar - debar kerana hendak menjawab peperiksaan.
        Suasana di dalam dewan sungguh sunyi kerana semua murid telah bersedia untuk menduduki peperiksaan. Ketika menjawab peperiksaan,ada yang termenung jauh kerana tidak faham kehendak soalan.
        Setelah habis ujian pertama,cikgu mengarah kami untuk keluar dari dewan untuk pergi ke kantin mengikut barisan meja. Selepas rehat,saya mengulangkaji untuk ujian kedua.
        Apabila hendak bermula ujian kedua,cikgu menyuruh kami menyimpan semua buku ke dalam beg supaya tiada murid meniru ketika peperiksaan berlangsung.
        Setelah selesai ujian kedua,cikgu mengarah kami supaya mengemas beg untuk pulang ke rumah masing - masing. Sebelum balik,cikgu menyuruh kami untuk mengutip sampah yang berada di dalam meja dan diatas lantai supaya kelihatn bersih sebelum meninggalkan dewan. Saya berharap agar saya dan kawan - kawan saya mendapat keputusan yang cemerlang dan terbaik.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Pada minggu yang lalu, saya telah menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR. Saya berasa gementar kerana pertama kali menduduki peperiksaan yang sangat besar. (penting)
        Cikgu mengarahkan kami untuk masuk ke dalam dewan mengikut angka giliran. Apabila hendak masuk (Ketika mengatur langkah) ke dalam dewan saya berasa lebih berdebar-debar kerana untuk hendak menjawab peperiksaan.
        Suasana di dalam dewan sungguh sunyi kerana semua murid telah bersedia untuk menduduki peperiksaan. Ketika menjawab peperiksaan, ada yang termenung jauh kerana besar kemungkinan mereka tidak faham kehendak soalan.
        Setelah habis ujian pertama, cikgu mengarahkan kami untuk keluar dari dewan. Saya bergegas ke untuk pergi ke kantin. mengikut barisan meja. Selepas rehat,saya mengulang kaji untuk ujian kedua.
        Apabila hendak bermula ujian kedua, cikgu menyuruh kami menyimpan semua buku ke dalam beg supaya tiada murid meniru ketika peperiksaan berlangsung.(Baik)
        Setelah selesai ujian kedua, cikgu mengarah kami supaya mengemas beg untuk pulang ke rumah masing - masing. Sebelum balik (pulang), cikgu menyuruh kami untuk mengutip sampah yang berada di dalam meja dan di atas lantai supaya kelihatn kelihatan bersih sebelum meninggalkan dewan. Saya berharap agar saya dan kawan - kawan saya mendapat keputusan yang cemerlang dan terbaik. (Baik)

Markah
Isi 10/12
Kosa kata 2/3
Struktur ayat 2/3
Penggunaan imbuhan 2/3
Tanda baca 2/2
Ejaan1/2
19/25


No comments:

Post a Comment

Panduan asas cara membina ayat bahagian A

Teks: Mazlina binti Omar Sesi pengajaran dan pembelajaran diteruskan.  Sekarang Ina akan menerangkan tentang Bahagian A Bina Ayat.  J uml...

Tajuk Jurnal