Followers

Monday, 12 August 2019

Penandaan BM Penulisan Calon 9

Karangan Keperihalan

Tajuk:
Kamu telah menduduki  Peperiksaan Percubaan UPSR di sekolah kamu. Ceritakan suasana pada hari pertama kamu menduduki peperiksaan tersebut.

Nama ibu : Wan Siti Sara
Nama calon : M.Risa Fakhrin

     Pada minggu yang lepas,saya menduduki peperiksaan percubaan UPSR.Saya berasa sangat gementar dan takut.Pada saat itu saya mengulangkaji pelajaran bersungguh-sungguh untuk mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR.Petang,malam dan pagi saya bersungguh-sungguh belajar.Hari pertama UPSR yang keluar ialah Bahasa Malaysia.
       
     Saya membaca karangan,ayat dan ulasan.Yang pemahaman ,saya mengulangkaji kata kerja dan penjodoh bilangan.

    Keesokkan harinya,saya gementar dan takut.Saya berdoa banyak-banyak supaya saya boleh menjawap dengan mudahnya.
      Selepas itu peperiksaan bermula dengan kertas pemahaman.Masa 8.30 pagi hingga 9.55 pagi.Selepas itu rehat dan mengulangkaji pasal karangan ayat dan ulasan.Masa bermula pada pukul 11.30 pagi hingga 12.55 tengah hari.

     Saya balik ke rumah.Saya berasa gembira dan seronok kerana saya menjawap kertas soalan pagi tadi sungguh senang.

#############################

     Pada minggu yang lepas, saya telah menduduki peperiksaan percubaan UPSR.Saya berasa sangat gementar dan takut. Pada saat itu saya mengulangkaji pelajaran bersungguh-sungguh untuk mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. Petang, malam dan pagi saya bersungguh-sungguh belajar. Hari pertama UPSR yang keluar ialah Bahasa Malaysia. (Murid tidak merancang penulisan. Kecelaruan kelihatan dari segi peperiksaan percubaan dan peperiksaan sebenar UPSR. Murid juga menulis tentang cara-cara yang dilakukan sebelum hari peperiksaan tanpa menyatakan perasaan pada hari pertama peperiksaan)
       
     Saya membaca karangan, ayat dan ulasan.Yang pemahaman ,saya mengulangkaji kata kerja dan penjodoh bilangan. (Perlu tingkatkan kemahiran menulis)

    Keesokkan harinya, saya gementar dan takut. Saya berdoa banyak-banyak supaya saya boleh menjawap dengan mudahnya.

      Selepas itu peperiksaan bermula dengan kertas pemahaman. Masa 8.30 pagi hingga 9.55 pagi.Selepas itu rehat dan mengulangkaji pasal karangan ayat dan ulasan.Masa bermula pada pukul 11.30 pagi hingga 12.55 tengah hari.(Perlu tingkatkan kemahiran menulis)

     Saya balik ke rumah.Saya berasa gembira dan seronok kerana saya menjawap kertas soalan pagi tadi sungguh senang.

Markah
Isi 5/12
Kosa kata 1/3
Struktur ayat 0/3
Penggunaan imbuhan 1/3
Tanda baca 2/2
Ejaan1/2
10/25

No comments:

Post a comment

Panduan asas cara membina ayat bahagian A

Teks: Mazlina binti Omar Sesi pengajaran dan pembelajaran diteruskan.  Sekarang Ina akan menerangkan tentang Bahagian A Bina Ayat.  J uml...

Tajuk Jurnal